Θρέψη φυτών μέσω της οργανικής ουσίας

t01a
Οργανική ουσία μη μετασχηματισμένη
image
Οργανική ουσία μετασχηματισμένη. Ν,Ρ,Κ διαθέσιμα στα φυτά

Η μετατροπή της οργανικής ουσίας του εδάφους σε χούμο από ωφέλιμους αποικοδομητές.

Η δουλειά της μικροβιακής χλωρίδας είναι να καταναλώνει οργανική ουσία, μειώνοντάς την σε σφαιρίδια κοπράνων, δηλαδή σε εξαιρετικά μικρά στοιχεία. 

Οι μύκητες, οι οποίοι είναι οι κύριοι παραγωγοί χούμου και οι μόνοι οργανισμοί ικανοί να καταναλώσουν τη λιγνίνη, θα επέμβουν για να μετατρέψουν την οργανική ουσία σε χούμο. Αυτή είναι η φάση της χουμοποίησης. 

Η διαδικασία αυτή (χουμοποίηση) αυξάνει και την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών N, P, K, CaO, MgO και ιχνοστοιχείων τα οποία περιέχονται στον χούμο. Στο στάδιο του χούμου, η οργανική ύλη δεν έχει φτάσει ακόμη στο τελικό στάδιο της αποσύνθεσής της.

Την άνοιξη, με την αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους, τα βακτήρια, που είναι μετατροπείς του χούμου σε μέταλλα (μεταλλοποιητές), σε αντίθεση με τους μύκητες που είναι χουμοποιητές (μετατροπείς της οργανικής ουσίας σε χο΄ύμο), θα επιτεθούν σε αυτό το χούμο και θα απελευθερώσουν μεταλλικά άλατα όπως νιτρικά, φωσφορικά ή κάλιο, για να μπορούν να αφομοιωθούν άμεσα από τις ρίζες. Αυτή είναι η φάση της ανοργανοποίησης.

μετατροπή οργανικής ουσίας σε αφομιώσιμη τροφή

Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα βακτήρια είναι από τους πιο ενεργούς και σημαντικούς αποικοδομητές οργανικής ύλης στη Γη, δεύτεροι μόνο μετά τους μύκητες. Είναι οι πρώτοι που επιτίθενται σε ζωική και φυτική οργανική ουσία χάρη στα ένζυμα που παράγουν.

Συνιστάται λοιπόν ανεπιφύλακτα να αποφεύγονται τα λιπάσματα με βάση το χλώριο ή τα χημικά μετασχηματισμένα λιπάσματα για να διατηρηθεί η επιβίωση αυτών των μικροοργανισμών που είναι απαραίτητοι για την καλή λειτουργία του κύκλου γονιμότητας. 

Δεδομένου ότι η παραγωγή του χούμου λαμβάνει χώρα στην επιφάνεια του εδάφους, το βαθύ όργωμα πρέπει επομένως να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο γιατί θάβει την οργανική ουσία μέσα στο έδαφος, εμποδίζοντας έτσι τη μετατροπή της σε χούμο.

Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι οι μύκητες είναι αερόβιοι, δηλαδή χρειάζονται οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να επιβιώσουν και να παράγουν τα ένζυμα που είναι ικανά να μετατρέψουν την οργανική ύλη σε χούμο.

Οι μύκητες του εδάφους μειώνονται λόγω του ορυκτού αζώτου στα χωράφια. Τα βακτήρια ευνοούν την παραγωγή αζώτου, και αναπτύσσονται 20 φορές πιο γρήγορα, εις βάρος των μυκήτων. Έτσι σε μια χώρα όπως, π.χ. η Γαλλία, το 1900, έφτιαχναν 2 τόνους άχυρο ανά εκτάριο για να έχουν 4% χούμο, ενώ σήμερα παράγουν 6 τόνους άχυρο ανά εκτάριο για να έχουν μόνο 2% χούμο.

Για να αναπτυχθούν μύκητες χρειάζονται υψηλή αναλογία C/N. Όσο περισσότερο άζωτο, τόσο λιγότεροι μύκητες υπάρχουν. Επομένως, συνιστάται να αντισταθμιστεί αυτή η απώλεια με την προσθήκη οργανικής ουσίας πλούσιας σε άνθρακα.

Πάνω σε αυτή την αρχή τα προϊόντα της Terrabiotec για εφαρμογή στο έδαφος όπως τα :

  • κοκκώδη Terra Mineral,Terra Crop,Terra Myco κ.λ.π,
  • τα μικροκοκκώδη Terra Mineral,
  • τα υδατοδιαλυτά Terra First και Terra Myco
  • καθώς και τα υγρά Terra Flow

περιέχουν τεχνολογία (ως μια από τις 6 τεχνολογίες) εξασφαλίζοντας καλύτερη μετατροπή της οργανικής ουσίας σε χούμο και παρέχουν περισσότερα στοιχεία στο φυτό σε σύγκριση με τα κοινά λιπάσματα.

Αναπαράσταση δημιουργίας χούμου και τελικά μετατροπή του σε αφομοιώσιμα από τα φυτά στοιχεία μέσω της τεχνολογίας Terrabiotec

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top