Μείωση ασθενειών μέσω βιολογικού ελέγχου του εδάφους με διαδικασίες από τις οποίες ευνοούνται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί
Ο βιολογικός έλεγχος συνίσταται στη χρήση ζωντανών οργανισμών ή συστατικών τους (φερομόνες, τοξίνες, διεγέρτες, εξωκυτταρικά ένζυμα, κ.λπ.) για την καταστολή ή, ελλείψει αυτού, τον έλεγχο πληθυσμών επιβλαβών οργανισμών. Στα συστήματα γεωργικής παραγωγής, τα παθογόνα είδη πολλαπλασιάζονται, μερικές φορές χωρίς όρια, όταν δεν συναντούν πλέον τους φυσικούς τους εχθρούς που υπάρχουν στο περιβάλλον. Είναι η θεωρία της οικολογικής αποδυνάμωσης που εμφανίζεται καθώς τα εδάφη κουράζονται βιολογικά.
Ο νόμος της φύσης προβλέπει ότι κάθε ζωντανός οργανισμός, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο, θα βρεθεί κάποια στιγμή στο στόχο ενός ή περισσότερων αρπακτικών για να διατηρήσει μια σωστή, ποικιλόμορφη και αυτόνομη λειτουργική ισορροπία. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, σε δασικά εδάφη όπου τα παθογόνα ρυθμίζονται φυσικά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτό το οικοσύστημα. Δυστυχώς, αυτό το ιδανικό πρόγραμμα διατήρησης για τους φυσικούς θηρευτές είναι δύσκολο να αναπαραχθεί σε μια φάρμα όπου οι άνθρωποι πρέπει να παρεμβαίνουν στο περιβάλλον για να παράγουν και να θρέψουν ανθρώπινους πληθυσμούς.
Επομένως, ο βιολογικός έλεγχος καθιστά δυνατή τη χρήση των εχθρών των επιβλαβών ειδών για τη ρύθμιση του πληθυσμού. Εάν τα παθογόνα δεν συνοδεύονται από τους φυσικούς θηρευτές τους, μπορούν να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον και να το αποικίσουν πολύ επιθετικά. Τα χειρότερα παραδείγματα είναι αυτό της φυλλοξήρας αμπέλου που έφτασε από τη Βόρεια Αμερική το 1861 και του κάνθαρου του Κολοράντο που έφτασε από τον Καναδά στα τέλη του 19ου αιώνα. Η προστασία που μπορεί να παρασχεθεί με τη χρήση ενός παράγοντα βιολογικού ελέγχου είναι το αποτέλεσμα προσεκτικής έρευνας για την υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων μεταξύ αρπακτικών και παρασίτων. Η γνώση των τρόπων δράσης απαιτεί την κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των διαφορετικών ζωντανών οργανισμών που υπάρχουν σε ένα φυσικό περιβάλλον. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι δράσης είναι ο ανταγωνισμός για τροφή, οξυγόνο και χώρο.
Όλες αυτές είναι μέθοδοι που αυξάνουν τους πληθυσμούς των ωφέλιμων οργανισμών, τροποποιώντας το περιβάλλον ή τις γεωργικές πρακτικές. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με τη δημιουργία φράχτων, τις εγκαταστάσεις αναμετάδοσης που προστατεύουν παράγοντες βιολογικού ελέγχου ή την εφαρμογή πρακτικών που σχετίζονται με τη διατήρηση του εδάφους. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα πρακτικές διατήρησης του εδάφους για τον έλεγχο των ασθενειών των φυτών, επειδή σχεδόν όλοι οι παθογόνοι μύκητες που υπάρχουν στα φυτά προέρχονται κυρίως από το έδαφος. Η διατήρηση του εδάφους σας μέσω καλών πρακτικών το βοηθά να αναπτύξει ωφέλιμους μύκητες σε ανταγωνισμό με παθογόνα για την κατάληψη χώρου στο έδαφος.
Στη συνέχεια, το θέμα είναι να σπάσει αυτός ο κύκλος ευνοώντας την εμφάνιση ωφέλιμων μυκήτων στο έδαφος εις βάρος παθογόνων, φορέων πολλών ασθενειών όπως η σήψη των ποδιών, το φουζάριο ή η σκληροτίνια.
Πάνω σε αυτή την αρχή τα προϊόντα της Terrabiotec για εφαρμογή στο έδαφος όπως τα :
- κοκκώδη Terra Mineral, Terra Crop, Terra Myco κ.λ.π,
- τα μικροκοκκώδη Terra Mineral,
- τα υδατοδιαλυτά Terra First και Terra Myco
- καθώς και τα υγρά Terra Flow
περιέχουν τεχνολογία (ως μια από τις 6 τεχνολογίες) η οποία ευνοεί και προάγει τον πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων μυκήτων του εδάφους με κύριο στόχο την γρήγορη ανάπτυξή τους και την επικράτηση του σε βάρος των παθογόνων μυκήτων , εξασφαλίζοντας ένα έδαφος με μικροβιολογικό προσανατολισμό σε σύγκριση με τα κοινά λιπάσματα.